ZP Liège test nieuwe semi-mobiele radar

Door Kristoff


Datum van foto's: woensdag 11 januari 2012
Tijdstip: 11u00

Een paar dagen geleden werd er op het forum een melding gedaan van een nieuw soort radar die in gebruik zou zijn genomen in Luik. Tijd om dat eens van naderbij te gaan bekijken!

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto Iedereen kent ondertussen wel de Traffic Observer die op de E313 in Boirs te pas en te onpas van plaats verandert. Vandaag stond hij er niet, maar deze foto van een afgelopen zomer laat nog eens zien hoe groot deze "semi-mobiele" flitspaal wel niet was. Na Luik verschenen de Traffic Observers ook in Antwerpen, maar één probleem hadden de Waalse en de Vlaamse broertjes gemeen: ze waren niet zo geliefd bij de gemiddelde weggebruiker.
De mensen van SecuRoad NV hebben besloten hier iets aan te doen en ontwikkelden daarom de new-and-improved-versie, die sinds een paar weken staat te schitteren in Luik. ZP Liège heeft het toestel op de Rue Ernest Solvay in Sclessin geplaatst. Het nieuwe toestel heeft iets weg van een minitank en het lijkt ons dan ook duidelijk dat deze versie beter tegen een stootje kan dan de vorige. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto Naast het gepantserde jasje heeft het nieuwe toestel ook een extra snufje. Bovenop het toestel staat een soort alarm dat automatisch een melding doorgeeft aan de politie, mocht er iemand de paal willen vandaliseren of stelen (alhoewel ons dat nogal moeilijk lijkt).
Ook deze versie flitst in zowel de opkomende als afgaande richting. Even remmen vlak voor het toestel heeft dus geen zin. Volgens RTL heeft het toestel in zijn eerste week ongeveer 600 keer geflitst. Gelukkig voor al deze mensen is het slechts een testfase en ontsnappen zij aan een proces-verbaal. Na de drie weken durende testfase, worden er wel boetes uitgeschreven. Let op: het artikel van RTL dateert van 30 december 2011, dus de testfase zal bijna afgelopen zijn!! klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto In deze close-up zie je mooi achter het bovenste venstertje de flitslamp zitten, achter het middelste venstertje zit de camera. Dat dit toestel nagelnieuw is, blijkt uit het feit dat men aan de andere zijde vergeten is de beschermende folie van de venstertjes af te trekken.
Ter info, de flitspaal aan de andere kant van de Rue Ernest Solvay is terug gepoetst. Deze paal heeft een hele tijd een rood kleurtje gehad (wat wil je als je het ding tegenover een parking voor de Standard-supporters plaatst), maar is sinds kort dus weer opgeblonken. Deze paal flitst enkel afgaand en niet opkomend, zoals je op het eerste zicht zou denken. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Tekst en foto's: Tekst en foto's: Kristoff

De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van flitsservice.be weer en is voor volle verantwoording van de auteur.


flitsservice.be wordt gesponserd door:
Terug naar het reportage overzicht