Politie organiseert nieuwe flitsmarathon op 17 en 18 oktober

 

De federale en de lokale politie organiseren op woensdag 17 en donderdag 18 oktober een flitsmarathon in het hele land. Het wordt de tiende editie van de flitsmarathon, die in samenwerking met Vias georganiseerd wordt.

De flitsmarathon is intussen een goed ingeburgerd begrip bij de Belgen. Het zijn dagen waarop de politie alles uit de kast haalt en overal in het land snelheidscontroles uitvoert. Bij de vorige flitsmarathon, die gehouden werd op 18 en 19 april, liepen 35.158 bestuurders een snelheidsboete op.

De bedoeling van de politie is een mentaliteitswijziging teweeg te brengen bij de mensen.

De tiende flitsmarathon belooft bijzonder te worden. Op dat jubileum wordt een beroep gedaan op de burgers. Wat daarmee precies bedoeld wordt, beloven de politie en Vias donderdagvoormiddag uit de doeken te doen op een persconferentie.

=====

Het Laatste Nieuws schrijft: Politievakbonden boycotten flitsmarathon: “Stappen niet meer mee in goednieuwsshow van overheid”

Drie van de vier grootste politievakbonden plannen acties om de net aangekondigde flitsmarathon van woensdag 17 en donderdag 18 oktober te boycotten. Dat meldt VTM NIEUWS. De vakbonden spreken over een “goednieuwsshow” van de overheid.
Twee politievakbonden, het ACV, het ACOD, hebben al een stakingsinzegging ingediend. Bovendien zal ook het NSPV met de boycott protesteren tegen de huidige gang van zaken en de onderbemanning bij de politie. De agenten zijn kwaad omdat agenten hun ziektedagen niet meer mogen opsparen. “Wij zijn het beu mee te spelen in de goednieuwsshow van de overheid”, zegt Joery Dehaes van ACV. “Terwijl we zelf amper ons gewone werk gedaan krijgen. Wij hebben mensen en middelen tekort, en sinds kort is daar nog het gebrek aan respect van de overheid bijgekomen.”

De politievakbond ontkent de verkeersveiligheid tegen te werken. “Wij steunen het nobel doel van de flitsmarathon. Onze mensen zetten zich dag na dag in voor de veiligheid. Maar op een bepaald moment moeten wij zeggen: ‘Genoeg is genoeg’.” 

Bij de vorige flitsmarathon, op 18 en 19 april dit jaar, voerden de lokale en de federale politie 1.390.425 snelheidscontroles uit, goed voor 35.158 snelheidsovertredingen. In totaal beging 2,53 procent van de gecontroleerden een snelheidsovertreding. Dat was een daling tegenover de vorige editie; in oktober 2017 reed 2,82 procent (36.561 bestuurders) te snel. De federale politie zei toen te hopen dat die resultaten de voorbode zijn van een mentaliteitsverandering.

Morgen volgt er een persconferentie waarbij meer informatie gegeven wordt over de tiende flitsmarathon. Zo zal de politie bij deze ‘verjaardagseditie’ ook een beroep doen op burgers. Wat daarmee precies wordt bedoeld, wordt morgen uitgelegd.

De politietop wilde nog niet reageren op de aankondiging van de vakbonden.

Bron: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/politievakbonden-boycotten-flitsmarathon-stappen-niet-meer-mee-in-goednieuwsshow-van-overheid~a5861220/

 
 
Bron: Nieuwsblad
 
  13-9-2018