Tot 3.000 camera’s moeten alle wagens volgen

 

Het netwerk dat uw nummerplaat automatisch registreert als u voorbijrijdt, zal veel groter worden dan de al duizend voorziene ANPR-camera’s langs de snelwegen. Behalve de politie krijgt ook de Staatsveiligheid toegang tot het netwerk.

Op termijn zal het systeem twee tot drie keer meer camera’s tellen dan de duizend stuks waarvan tot dusver sprake was. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een antwoord op een vraag van MR-parlementslid Philippe Pivin, schrijft De Tijd dinsdag.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Op de snelwegen is de federale politie al bezig met het plaatsen van duizend camera’s voor nummerplaatregistratie. Behalve de federale politie mogen ook onder meer lokale politiezones ANPR-camera’s plaatsen. Al die ANPR-installaties kunnen worden geïntegreerd in een nationaal netwerk, dat volgens Jambon op lange termijn twee- tot drieduizend camera’s zal bevatten.

‘Keizer van de wegwijzer’

Het meerjarencontract voor de levering en installatie is gegund aan een tijdelijke handelsvennootschap van telecomoperator Proximus en Lokers signalisatiebedrijf Trafiroad, de vroegere Group Janssens.

Die firma en haar topman Glenn Janssens, bijgenaamd ‘de keizer van de wegwijzer’, werden tot 2015 vervolgd voor corruptie en fraude. Maar ze mochten die afkopen. Alleen met blanco strafblad konden ze nog meedingen naar openbare aanbestedingen.

 
 
Bron: De Standaard
 
  21-8-2018